Museet

Tegelbruksmuseet finns i en gammal byggnad som en gång varit bryggeri. Den är byggd i handslaget tegel från Juhlins tegelbruk, ett av de äldsta i Heby, nedlagt ca 1900. Det är ett mångfacetterat museum där pressar, redskap, verktyg, tegel, foton med mera berättar om tegelbruk men också om arbetarna och deras tillvaro.

Basutställningen är pedagogiskt ordnad för att ge en uppfattning om hur tillverkningen gick till. Nära förknippade med tegelbruken är luffarna och här finns de med i form av foton och luffarkonst av varierande slag. För intresserade finns pärmar med foton; arbets- och personbilder från tegelbruken, men även ett stort antal klassfoton från skolor i kommunen. Flera datorer visar äldre och nyare bilder från Heby, sammanställda av Heby-TV. I en videofilm, ”Heby. Tegel i historiens spegel” , kan man följa tillverkningen som den gick till i slutet av 1970-talet.

På bottenvåningen finns en lokal för bland annat tillfälliga utställningar. Övre våningen är ett konstgalleri med en permanent utställning av Sonja Pettersons skulpturer och ÅC Danells målningar. I lokalerna finns också Heby kommuns turistbyrå.

Intill det f.d bryggeriet, på bägge sidor om Örsundaån, finns en skulpturpark med ett promenadstråk, ”Tant Fridas stig”; där man kan strosa omkring eller sitta ner och beundra ett flertal av Sonja Pettersons uttrycksfulla djurskulpturer – hundar och katter.

Öppettider

Museet är öppet lördagar och söndagar 12-16 under perioden 1 maj till och med första veckan i oktober. Under juli månad även öppet onsdagar 12-16. Övriga tider efter överenskommelse.

Fri entré (För bokade grupper upp till 20 personer är avgiften 600 kronor, därutöver 20 kronor per person
Medlemsavgift: 100 kr, familj 150 kr.
Plusgiro: 437 96 63-0 För närvarande är vi 138 medlemmar. Ordförande: Thomas Nilsson

Turistinformation

Tillgänglig dagligen 10-16 Anmäl genom att ringa: Tel 070-466 47 65 eller 0224-300 31.
Turistinformation Heby kommun

Lokala sevärdheter:
Gårdsjö Älgpark
Konst i Heby
Runstensmuseet 
Ingbo Källor och Kvarn
Färnebofjärdens nationalpark